در این مقاله از سری مقالات مدیریت ریسک در کشاورزی، قصد داریم تا به ریسک مالی و نحوه مدیریت آن بپردازیم. شما میتوانید مقاله قبل از سری مقالات مدیریت ریسک در کشاورزی را از اینجا مطالعه فرمایید.
ریسک مالی زمانی به وجود می آید که یک کشاورز اقدام به دریافت وام کرده و تعهدی برای بازپرداخت بدهی ها برای خود ایجاد کند. گرفتن وام های ضروری برای بسیاری از فرآیند های کشاورزی حیاتی است، اما استقراض پول خطرات بی شماری را به همراه دارد.
در واقع هنگامی که جریان نقدینگی کافی برای بازپرداخت بدهی ها و انجام سایر تعهدات مالی وجود نداشته باشد کشاورز با ریسک مالی مواجه می شود. منابع ریسک مالی معمولاً ناشی از ریسک تولید و بازاریابی هستند. از آنجا که سطوح تولید و قیمت کالاها، درآمدی را ایجاد می کنند که به واسطه آن کشاورزان می توانند تعهدات مالی خود را برآورده کنند، تشخیص چگونگی ارتباط این ریسک ها به یکدیگر و مدیریت آنها یک اولویت مهم برای هر کشاورزی است.
از دیگر منابع ریسک مالی می توان به برآورد نادرست جریان های نقدی موجود، افزایش نرخ بهره، استقراض بیش از حد، مصرف نقدینگی بیش از حد برای رفع نیازهای خانواده، عدم وجود نقدینگی و یا ذخایر اعتباری کافی، تغییرات نامطلوب در نرخ ارز و همچنین محدودیت هایی که در دسترس بودن اعتبار و امکان دریافت تسهیلات توسط کشاورز را با مشکل روبرو می کنند، اشاره کرد. ریسک مالی، تا حد زیادی تحت تأثیر عوامل اقتصادی است که عمدتاً خارج از کنترل کشاورزان است. علاوه بر این ، تغییرات در ارزش وثیقه های مربوط به وام ها نیز می تواند بر توانایی تولیدکنندگان محصولات کشاورزی در تداوم دریافت تسهیلات و در نتیجه حفظ سود آوری تأثیر منفی بگذارد.
استراتژی های مدیریت ریسک مالی
ابزارهای زیادی برای کمک به کشاورزان در حوزه مدیریت ریسک مالی وجود دارد. اینکه یک کشاورز از چه ابزاری برای کنترل ریسک مالی خود استفاده می کند، ارتباط تنگاتنگی با وضعیت مزرعه، تمایل و توانایی ریسک پذیری او دارد. درک ابزارهای موجود برای مدیریت ریسک مالی می تواند به تولیدکنندگان کشاورزی کمک کند تا برنامه های بازاریابی بهتری را توسعه دهند که منجر به کاهش ریسک و افزایش سودآوری می شود.
۱. جمع آوری و بررسی سوابق مالی
نکته ای کلیدی در کاهش ریسک مالی کشاورزان، آگاهی از وضعیت مالی خود می باشد. با در دست داشتن سوابق مالی کشاورزی، یک کشاورز می تواند ارزیابی کند که کجا بوده است، اکنون کجاست و آیا در مسیر درستی حرکت می کند یا خیر. سوابق مالی خوب به کشاورز اجازه می دهد که بهتر عمل کند، ریسک های مالی خود را بشناسد و بداند در چه زمینه هایی نیاز به بهبود وضعیت مالی خود دارد.
با ارزیابی صورت سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد و غیره، یک کشاورز می تواند عملکرد مالی خود را به طور مناسب ارزیابی کرده و تصمیمات اقتصادی مناسب تری در مورد کسب و کار خود اتخاذ کند. او با دانستن نسبت بدهی به دارایی فعلی خود، می تواند هنگام تأمین وام ها تصمیمات مناسبی اتخاذ کند. همچنین افزایش دارایی خالص نیز برای مدیریت ریسک مالی اهمیت حیاتی دارد و سوابق یک کشاورز به او این امکان را می دهد که ببیند آیا ثروت خالص او هر سال در حال افزایش است یا کاهش.
با بررسی سوابق مالی، یک کشاورز می تواند نقدشوندگی و قابلیت پرداخت خود را ارزیابی کرده و با حفظ نقدینگی کافی و افزایش قابلیت پرداخت خود، ریسک مالی خود را کاهش دهد. به طور خلاصه، سوابق مالی خوب، ریسک های مالی کشاورز را کاهش می دهد و او را به اقداماتی راهنمایی می کند که سودآوری کلی خود را بهبود ببخشد و موفقیت بلند مدت خود را تضمین کند.
۲. دریافت هوشمندانه وام
اگر برای مقدار زیادی پول یا برای دوره های طولانی مدت قرار است وامی اتخاذ شود، دریافت وام با نرخ بهره ثابت، ریسک مالی مرتبط با وام را کاهش می دهد. نرخ سود متغیر ممکن است در سالهای بعدی افزایش یابد و بازپرداخت وام را دشوار یا غیرممکن کند. ممکن است که نرخ سود ثابت در ابتدای بازپرداخت وام کمی بیشتر باشد، اما هزینه بازپرداخت وام در طول مدت زمان مدنظر افزایش نمی یابد.
۳. اجاره زمین یا ماشین آلات کشاورزی
با اجاره زمین و یا ماشین آلات کشاورزی، یک کشاورز می تواند از ریسک مالی ناشی از گرفتن وام های بزرگ برای خرید زمین یا تجهیزات کشاورزی جلوگیری کند. با این حال، توجه به این نکته ضروری است که با افزایش تورم، قرارداد های اجاره نیز ممکن است دستخوش افزایش نرخ و خود تبدیل به یک ریسک مالی شوند.
۴. حفظ و افزایش ذخایر نقدینگی
حفظ ذخایر نقدینگی و اعتباری می تواند از کشاورز در برابر آثار سوء ریسک مالی محافظت کند. کشاورزان میتوانند مقداری از درآمد کل مزرعه را ذخیره و سرمایه گذاری کنند تا در سالهای کم درآمد، شبکه مالی ایمنی داشته باشند که در صورت لزوم برای برطرف کردن مشکلات مالی، بتوانند از ذخیره نقدینگی خود یا سایر دارایی ها با قدرت نقدشوندگی بالا استفاده کنند. همچنین بسیاری از موسسات مالی تسهیلاتی مناسب با ارزش دارایی ها ارائه می دهند که از آنها نیز میتوانید بهره ببرند.
همچنین کشاورزانی که مقادیر کمتری از سقف مجاز اعتبار خود را استفاده می کنند، می توانند در شرایط نامساعد مالی، وام های اضافی دریافت کند.
۵. ایجاد یک برنامه مالی
یک برنامه مالی متناسب با نیاز های خود تدوین کنید. نمونه ای از سوالاتی که در این برنامه باید به آنها پاسخ دهید عبارتند از :
- اهداف کوتاه مدت و بلند مدت من چیست؟ آنها چگونه بر برنامه ریزی مالی من تأثیر می گذارند؟
- آیا منابع مالی خانواده را جدا از امور تجاری نگه می دارم؟
- برای نظارت بر وضعیت مالی عملیات خود به کدام سوابق نیاز دارم؟
- آیا قادر به پرداخت بدهی و حفظ یا رشد تسهیلات دریافتی هستم؟
- منابع جایگزین تامین مالی که می توانم بررسی کنم کدامند؟
- در صورت شکست محصول یا عدم فروش به قیمت مورد انتظار، برنامه احتمالی من برای تامین جریان نقدی چیست؟
- چگونه می توانم هزینه های نقدی را کاهش دهم؟
- منابع درآمد جایگزین برای من چیست؟
- تعهدات مالیاتی من چیست؟